Kvinnor och unga lockas till sjöss

I dagsläget råder brist på unga och kvinnor inom sjöfartsyrken och för att locka fler till branschen åker Sjöfartskaravanen som leds av isbrytaren Ymer runt till olika hamnar i Sverige för att sprida kunskap och väcka intresse för sjöfarten. I helgen och under måndagen besöker Ymer Frihamnen i Göteborg.

En isbrytare är på turné runt om i Sverige för att sprida kunskap om sjöfarten och råda bot på den brist som idag finns på unga och kvinnor inom sjöfartsyrken. De har tidigare varit Malmö, Helsingborg, Halmstad, Lysekil och Uddevalla. I helgen la isbrytaren Ymer till i Frihamnen i Göteborg och finns i hamnen under måndagen.

Enligt Hans Philipsson, staff captain ombord, finns ett stort antal arbeten både till sjöss och på land och behovet av nya sjömän är jättestort. Han tror inte alla har tillräckligt med information och han märker att många ungdomar som går ombord på Ymer säger ”wow det här hade jag ingen aning om”. Det är syftet med den här sjöfartskaravanen att få ut budskapet.

– Är det svårt med jobb i land och det är många arbetslösa så börja till sjöss, Hans Philipsson.

Drygt 3000 besökare har redan klivit ombord på Ymer och under Göteborgsbesöket räknar de med att passera 4000-strecket. De närmaste åren väntar 650 pensionsavgångar inom sjöfartsyrkena i Sverige och det är inte minst tjejer som man vill ska satsa på yrket.

Malin Göransson är nyutbildad sjöingengör och är med ombord på isbrytaren Ymer för att inspirera fler kvinnor att utbilda sig till ingengör.

– Sjökaptenutbildningen lockar fler tjejer men sjöingengör är det få tjejer som väljer, säger Malin Göransson.

Hon tycker att det har gått bra med Sjökaravanen förutom en liten trög start i Malmö och Helsingborg. Dock har intresset varit större i Halmstad, Lysekil och Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista