Vattenskoter inte bara en leksak

Många vattenskoterförare har dålig koll på vilka regler som gäller ute på sjön. Det menar Kustbevakningen.

Just nu råder också en osäkerhet eftersom den svenska vattenskoterförordningen är satt ur spel i väntan på ett beslut i EG-domstolen. Men det betyder inte att man kan köra hur som helst.

– Det finns andra lagar att ta till, säger Jonas Andersson på Kustbevakningen i Region Väst.

Vanligt med regelbrott
Han säger att fortkörning, dåligt upplyst förare och fordon i mörker och alkohol i samband med körning är vanliga regelbrott. Och det finns även regler som han tycker att man skulle bevaka hårdare.

– Den som tar en sådan färdväg att man i onödan stör omgivningen och allmänheten kan dömas till böter, det är ett lagstöd som man skulle kunna jobba mycket mer efter, säger Jonas Andersson.

Kan hindra skoterförsäljningen
Anledningen till att vattenskoterförordningen, som även gäller jetski, är satt ur spel är att EG-domstolen kontrollerar om den strider mot unionens handlesavtal. Alltså om dom svenska reglerna hindrar vattenskoterförsäljningen här. Men enligt andra lagar kan man alltså komma åt skoterförare som kör för snabbt och stör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista