Åtal väckt mot spelkungen

Idag, tisdag, åtalades vid tingsrätten i Göteborg den 55-årige man som går under benämningen ”spelkungen”.

Mannen misstänks för anstiftan till mord, mordförsök, och illegal spelverksamhet för flera hundra miljoner kronor per år. Åtalet för illegal spelverksamhet kommer i augusti.

I november förra året slog polisen till på över 150 platser i Sverige i vad som kallades operation Las Vegas. Omkring 400 spelmaskiner beslagtogs.

Omsättningen mycket hög
55-åringen är en av huvudpersonerna bakom den illegala spelverksamheten och hans verksamhet omsätter miljontals kronor.

Han sitter nu häktad efter att ha gripits i London förra året och kommer om några veckor åtalas tillsammans med 11 andra personer för omfattande grov ekonomisk brottslighet.

Polisen anser sig ha bevis för att minst ett 20-tal miljoner kronor har undanhållits från staten i uteblivna skatter.

Spelverksamhet har lett till brott
Men den illegala spelverksamheten leder också enligt polis till våldsammare brott och det är för sådana som nu 55-åringen åtalas.

Enligt åklagaren har 55-åringen använt sig av våld när hans spelverksamhet utsatts för konkurrens. Under sommaren 2002 i Nacka kommun besköts en tidigare kompanjon som försökte starta eget. Minst sju skott avlossades men inget träffade. 55-åringen har enligt åklagaren beställt mordet som misslyckades, ytterligare en man åtalas för mordförsök.

Och i ytterligare ett fall åtalas 55-åringen för anstiftan till mord.

Våren 2003 blev en 54-årig man under uppseendeväckande former skjuten till döds med automatvapen på öppen gata i Skärholmen i Stockholm. Den skjutne som var välkänd i den undre världen ska enligt åklagaren ha skyddat en konkurrent till 55-åringen.

Åtalade mannen nekar till brott
55-åringen nekar själv till brotten och förstår inte hur åklagaren kommit fram till åtalet, säger mannens försvarsadvokat Anders Munck till Ekot. Mycket av åklagarens bevisning bygger på vittnesmål från en man som ska ha jobbat på uppdrag av 55-åringen, och försvardvokaten tycker inte att det vittnesmålet för mycket stöd av övrig bevisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista