Rötmånad kräver försiktiga kockar

Den värme vi nu upplever ställer höga krav på den som säljer eller lagar mat. Värmen gör att maten blir dålig snabbare och det är viktigt att vara försiktig med mathantering och hygienen på sommaren.

– Men vi gör kontroller nu precis som under resten av året, säger Bernadette Weber, enhetschef för storhushåll och evenemang på Miljöförvaltningen.

Riktigt farligt för känsliga
Bakterierna trivs i värmen och förutom kräkningar och diarré kan matförgiftning vara riktigt farlig för äldre och för de med nedsatt immunförsvar.

Miljöförvaltningen får inte in så många samtal om matförgiftning under sommaren, men Bernadette Weber menar att det kan bero på att få vet att det är till Miljöförvaltningen man ska ringa när det inträffar.

Tips för fräschare mat
Men det kan också vara så att svenskarna är så bra på mathanteringen under rötmånaden att få blir matförgiftade. Och det finns enkla sätt att hålla maten fräsch i värmen.

– Man kan till exempel ha med sig en kylväska när man tar köttfärs och andra känsliga produkter från affären, säger Bernadette Weber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista