Var tredje gynnas av jobbgarantin

Under tisdagmorgonen rapporterade Ekot om att jobbgarantin för unga som drogs igång i slutet av förra året bara givit jobb till var tredje inskriven person. Och i Göteborg är statistiken likvärdig.

– Arbetsmarknaden för unga är generellt sett väldigt god, få omfattas av jobbgarantin, säger Per Olsson, chef för arbetsförmedlingen i Göteborg.

För dem med extra svårigheter
Jobbgarantin för unga gäller för personer mellan 16 och 25 år som varit arbetslösa i mer än 3 månader, och som har extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Till exempel de som saknar gymnasieutbildning.

Under perioden första december till sista juni i år deltog 626 personer i jobbgarantin för unga. Av dem har 161 personer fått arbeten. Men det är siffror som Per Olsson nämner med viss reservation eftersom även de som bara varit inskrivna en dag räknas i statistiken.

– Håller bara konjunkturen i sig så kommer antalet som får jobb stiga, säger han.

Hjälp med jobbmatchning
Det viktigaste med jobbgarantin för unga är hjälp med att matchas mot befintliga jobb. Men någon verklig garanti att få ett arbete finns inte trots att ordet ”Garanti” kan uppfattas så.

– Man garanteras aktivitet, hjälp och stöd, men det finns inga garantier för jobb. Det var regeringen som valde själva namnet, säger Per Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista