Djurvårdare hoppas på nationellt center

En arbetsgrupp med företrädare från Universeum, djurparker och djursjukhus arbetar för att riksdagen ska säga ja till ett nationellt center för utsatta djur i göteborgsområdet.

I höst väntas riksdagen ta ställning till ett förslag om att inrätta ett nationellt center för utsatta djur, med placeringsort i göteborgsområdet. Under flera år har en arbetsgrupp med företrädare för Universeum, Nordens Ark, Slottskogens djurpark, djursjukhuset Blå stjärnan och Fågelcentralen arbetet för att ett så kallat Animal Welfare Center ska inrättas.

Många inhemska eller mer exotiska djur far illa av olika anledningar. Jan Westin är vetenskaplig ledare på Universeum och han berättar att de dagligen får in rapporter om djur som hittats ute i naturen eller på olika sätt dyker upp där de inte borde vara.

– Ibland har folk helt enkelt dumpat djuren ute i naturen, säger Jan Westin.

Tanken är att centret ska kunna ta hand om och slussa vidare upphittade och skadade djur. Det ska även erbjuda rådgivning och utbildning av exempelvis polis- och tullpersonal som ibland får ta hand om upphittade eller insmugglade djur.

Härryda kommun har visat intresse att erbjuda en plats där centret ska kunna byggas och Wingårdhs arkitektkontor har även ritat en byggnad. Jan Westin hoppas nu att riksdagen i höst säger ja till den motion som företrädare för de fyra allianspartierna har skrivit om att med statliga medel inträtta ett Animal Welfare Center.

– Vi hoppas att man ska se att det här är ett nationellt och viktigt behov som vi genom det här centret kommer att kunna lösa, säger Jan Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista