Risk för vanvård av hästar

I takt med att allt fler skaffar häst står det klart att det finns stora kunskapsluckor hos de nyblivna hästägarna. Många vet helt enkelt inte hur en häst ska skötas.

– I värsta fall kan det leda till att djuren vanvårdas, säger Margareta Bendroth som är rådgivare på Hushållningssällskapet och ofta är med när hästar inspekteras.

Om det går riktigt illa kan det leda till att djuren blir vanvårdade och kommunens djurskyddsinspektör knackar på dörren. Fast den rådgivning som hästägaren skulle behöva ha hinns inte alltid med.

Sedan några år är Margareta Bendroth ofta med ute på inspektionerna som en slags stötdämpare mellan djurägaren och inspektören.

– Det kan vara lite otäckt när det kommer en inspektör, man kanske blir lite rädd och blockerad. Men kommer jag då som inte har några krav på dem kan det bli lättare att nå fram med budskapet, säger Margareta Bendroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista