Volvo säljer bra i Ryssland

När Volvoförsäljningen i Sverige minskar går den däremot bra i Ryssland. Under första halvåret ökade försäljningen med 40 procent.

Volvo Personvagnar redovisade en storförlust förra veckan och bilförsäljningen i Sverige minskar men i Ryssland går det bättre. Där ökade Volvo sin försäljning med 40 procent under det första halvåret.

– Jag tycker att XC 90 är den mer pålitliga bilen och vi har valt en modell med en dieselmotor som gör att vi kan spara pengar. Priset skulle kunna vara lägre, men det är en bra bil, säger Igor Kartuzov’, en av dem som vill ha en svensk bil.

Han står utanför en skinande ny Volvobutik i stål och mycket glas strax norr om Moskvas centrum. Volvo växer här och Kartuzov har redan haft flera Volvobilar tidigare.

Bättre levnadsstandard
Första halvåret såldes 12 250 Volvobilar i Ryssland jämfört med knappt 9 000 samma period förra året. Ökningen är i linje med den totala ryska bilförsäljningen som växer rejält i takt med hög tillväxt och att ryssarna får allt mer pengar i plånboken.

Enligt vissa analytiker så är redan den ryska bilmarkanden störst Europa enligt andra dröjer det till slutet av året innan Ryssland går om Tyskland.

Framför allt är det utländska bilmärken som säljer bra medan försäljningen av ryska märken minskar. Andreij Kuznetsov, chef för den nya volvobutiken, ser flera fördelar för Volvo i Ryssland förutom att bilen betraktas som säker.

– Kunderna tittar efter en stor bil, med stort utrymme inuti, med hög frigång och kraftfull motor och fyrhjulsdrift för att klara ryska vinterförhållanden, säger han.

Forsatt ökning framöver
Andreij Kuznetsov tror på fortsatt ökad försäljning, eftersom ryssarna fortfarande har klart färre bilar per person än i exempelvis Sverige. Dessutom tycker han sig se en bredare kundkrets.

– Tidigare var det fler som redan hade en Volvo och som bytte till en ny. Nu kommer mer folk som haft en andra bilar som Audi eller BMW och dessutom är kunderna nu yngre.

Även Saab växer i Ryssland även om det det är från en låg nivå. Under första halvåret såldes 639 saabar jämfört med 354 stycken förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista