Chans att se en solförmörkelse

Imorgon, fredag, inträffar en partiell solförmörkelse i Sverige. Den startar på förmiddagen tjugo minuter i elva, och vid Göteborgs horisont skyms solen som mest en timma senare då månen skuggar en tredjedel av solskivan.

Hela den partiella solförmörkelsen håller på i två timmar, och vid Treriksröset i nordligaste Norrland täcker månen solskivan som mest med 80 procent.

Skadligt för ögonen
Man måste vara extremt försiktig om man vill titta på solförmörkelsen. Solglasögon är absolut inte att rekommendera, svetsglasögon är ett minimum om man vill rikta blicken mot naturfenomenet. Så kallade sotade glas kan också användas.

Det räcker med att titta direkt in i solen bara några sekunder för att skada det oskyddade ögat. Att fotografera solförmörkelsen med vanliga objektiv är inte heller att rekommendera, även kameran kan ta skada.

Långt till total solförmörkelse
Den totala solförmörkelsen kan ses i de norra delarna av Grönland, Kanada, Ryssland på Svalbard samt i Västra Mongoliet och i delar av Kina. Senast vi hade en total solförmörkelse i Sverige var 1954 och nästa blir inte förrän om 118 år.

Men i morgon förmiddag börjar den partiella solförmörkelsen klockan 10.36 och håller alltså på i två timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista