Ensamma barn på sommaren

Många barn känner sig ensamma under sommaren då skolorna är stängda enligt organisationen BRIS, barnens rätt i samhället. Barnen får då ingen att dela sina bekymmer med vilket kan vara påfrestande för barnen säger BRIS.

Många barn känner sig ensamma under sommaren när det är semestertider och skolorna har stängt. Det kan vara riktigt påfrestande för barn att inte ha någon att dela sin bekymmer med. Detta menar man på organisationen BRIS, barnens rätt i samhället, trots att samtalen till BRIS avtar på sommaren.

– Det här nätverket som finns i skolan, i det här vardagslivet som är när det inte är sommarlov där finns det ju ofta en hel del vuxna som finns att använda, säger Thomas Jonsland, samordnare på BRIS.

Årligen ringer 20 000 barn in till Bris och samtalen blir något färre under sommaren. Minskningen på kan bero på kortare öppettider men det kan också vara så att barn tror att de har stängt helt och hållet.

Det pågår ständigt ett arbete för att förbättra situationen så att barn alltid har någon att vända sig till inte minst under sommaren. Allt är inte stängt på sommaren och det finns hjälp att få men på sommaren är det viktigt att barnen själva tar mer initiativ för att träffa andra.

Thomas Jonsland poängterar att det alltid finns hjälp att få och att även på sommaren har socialtjänsten öppet och några ungdomsmottagninagar också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista