Nytt läkemedel mot fruktad sjukdom

Ett nytt hopp har tänds för patienter som drabbats av akut myeloisk leukemi som är den vanligaste formen av blodcancer hos vuxna. Efter 20 år av forskning har ett forskarteam vid Sahlgrenska Akademin tagit fram ett nytt läkemedel som i kombination med en tidigare känd substans förebygger återfall i den fruktade sjukdomen.

Ceplen som det nya läkemedlet heter har förra veckan godkänts av det Europeiska Läkemedelsverket vilket är ett mycket glädjande besked säger professor Kristoffer Hellstrand som har upptäckt och utvecklat den nya kombinationsbehandlingen mot akut myeloisk leukemi.

Fram tills nu har benmärgstransplantation varit den enda metoden för att hindra återfall hos patienter med akut myeloisk leukemi, ALM. Men benmärgstransplantation kan tyvärr bara erbjudas till mellan 10 och 20 procent av alla ALM patienter.

Den nya kombinationsbehandlingen som går ut på att aktivera kroppens eget immunförsvar kan däremot ges till de allra flesta som drabbats av ALM. Resultaten är mycket goda visar en stor internationell studie som publicerades 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista