Unikt tak förstört i brand

Branden i ett sjuvåningshus på Södra Vägen under natten till måndag förstörde inte bara ekonomiska värden. Huset hade ett unikt taktegel från Tyskland som nu gått förlorat.

Under tisdagsmorgonen släcker brandmän den sista glödbranden som finns kvar i sjuvåningshuset på Södra vägen som natten till måndag började brinna. Även polis bevakar området. Det var inte bara stora ekonomiska värden som gick till spillo i den stora branden natten till igår i centrala Göteborg.

Byggnaden från början av 1900-talet har också ett stort kulturhistoriskt värde och bland annat har fastigheten haft ett unikt tegeltak. Det berättar den pensionerade byggnads-ingenjören Björn Kobbel.

– Det är tyskt taktegel som inte fanns uppbringa här i Sverige utan vi fick tag på det i Tyskland, säger Björn Kobbel.

Tegelpannorna som låg på den äldre fastighetens tak ligger alla krossade på trottoaren. Vinden på huset har byggts om till fyra lägenheter men alla totalförstördes i den häftiga branden. Hörnfastigheten har sina vita fasader mot Södra vägen och den mindre gatan Burgårdsgatan mitt i Göteborg.

Det första bygglovet för fastigheten lämnades in till kommunen 1908 och byggnaden tillhör Göteborgs kommuns bevarande-program och har ett stort kulturhistoriskt värde. Björn Kobbel är bedrövad över att de fyra lägenheterna han var med och byggde nu gått förlorade.

– De lägenheterna som låg på vinden var väldigt fina, säger Björn Kobbel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista