Allergimedicin kan hjälpa mot Alzheimer

I en studie med hundratalet ryska alzheimerpatienter har de som fått behandling med ett ryskt allergipiller som kallas Dimebon mått bättre och exempelvis haft lättare för att hitta ord.

Ett ryskt allergipiller som kallas Dimebon innehåller det antiinflammatoriska ämnet antihistamin och verkar ha mycket goda effekter på Alzheimers sjukdom. Det visar resultaten från en rysk-amerikansk studie som nyligen publicerades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

– Såväl minnesfunktioner som förmågan att klara praktiska vardagsgöromål förbättrades hos patienter som fick pröva medlet, säger Ingemar Skoog som är professor i neuropsykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Studien omfattar 183 ryska alzheimerpatienter som befann sig i ett relativt tidigt stadium av sjukdomen när studien inleddes. Patienterna lottades så att hälften fick aktiv behandling med Dimebon och hälften sockerpiller.

Hos dem som fick Dimebon märktes klara förbättringar efter tre månaders behandling. De hade lättare att finna ord, komma ihåg namn, kunde sköta sin hygien, ta på sig kläder medan tillståndet i sockerpillergruppen blev allt sämre.

– Intressanta resultat säger Ingemar Skoog och de kan innebära ett stort steg framåt i kampen mot folksjukdomen Alzheimer.

– Om det här visar sig ha effekt så är det ett stort kliv framåt för då har vi ett nytt läkemedel, säger Ingemar Skoog. Ännu vet man inte om medlet har en förebyggande effekt.   Dimebon ska bara tas på läkares ordination, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista