50-tal får rivna av varg

Det ser ut att bli ett rekordår när det gäller antal får som dödats av varg på 2000-talet. Senast igår blev tolv får offer för vad som tros vara en varg utanför Rösebo i södra Dalsland.

I vårt område har totalt 54 får dödats i hittills i år, enligt preliminära siffror från länsstyrelsen.

Sveriges Radio Väst har jämfört siffror på hur många får som dödats av varg från 2002 och framåt.

2008 ser ut att bli det värsta året i antalet döda får i Västra Götalands län. Högst årsiffra på döda får hittar vi 2006 då 57 får revs, bara tre fler än de som rivits på ett drygt halvår i år.

Får tillhör inte vargens egentliga byte, utan den lever i huvudsak på älg, men också på rådjur och annat småvilt. Och att den tar får är ytterst ovanligt om man jämför med vargens totala födointag.

En vargflock dödar ungefär 115 älgar i sitt revir per år. Och det är heller inte många får som dödas om man jämför med hur många det finns i Västra Götaland.

2007 fanns det cirka 70 000 får och lamm i länet och 42 dödades av varg.

Enligt forskaren Jens Carlsson vet man inte vid vilka tillfällen vargen ger sig på får, teorin är att det är slumpen som avgör alternativt hur fåren beter sig när de har varg i närheten.

Går de lugnt och betar kanske de inte är så intressanta, blir de skrämda och börjar springa kan det trigga igång vargens jaktinstinkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista