Få domare har utländsk bakgrund

Endast ett fåtal domare vid de olika domstolarna i Göteborg har utländsk bakgrund. Det visar en sammanställning som Västekot har gjort.

– Det tar rätt lång tid att utbilda sig till domare, och juridik är kanske inte det första man som nykommen till Sverige satsar på, säger Katarina Ekholm, chefsrådman och tillförordnad chef för Göteborgs tingsrätt.

Viktigt öka mångfalden
Av tingsrättens 34 domare har endast två utländsk bakgrund. Hovrätten för Västra Sverige har inga exakta siffror men av de 35 ordinarie domarna handlar det om maximalt tre personer som har utländsk bakgrund. I länsrätten och hyresnämnden har ingen domare utländsk bakgrund. Katarina Ekholm tycker att det är viktigt att på sikt öka mångfalden inom domaryrket.

– Det skulle kunna öka förståelsen för hur människor agerar i olika situationer, säger hon.

Ett långsiktigt arbete
Men att öka mångfalden bland de svenska domarna är ett arbete som tar tid. Det är låg omsättning på domarna som utses i princip på livstid, och med utbildning och olika sorters obligatorisk tjänstgöring tar det minst 10 år innan en person kan bli domare. Sedan gäller det också att göra domaryrket attraktivt bland studenterna.

– Man måste börja med att göra reklam för domaryrket tidigt under utbildningen, säger Katarina Ekholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista