Nytt sparpaket i Biskopsgården

Många stadsdelsnämnder i Göteborg har det tufft med ekonomin visar delårsbokslut för första kvartalet. I SDN Biskopsgården är nya sparplaner på gång.
Enligt stadsdelstjänstemännen måste stadsdelen spara, trots att man redan genomfört besparingar på 30 miljoner inför budgetåret. Nu måste sju miljoner till plockas in med nya sparplaner för skola, individ- och familjeomsorg och förskola.
I skolan måste arbetet med att anpassa personalen till elevunderlaget fortsätta, framför allt på högstadiet - i klartext ännu färre lärare - det räcker alltså inte med dom nerdragningar som gjorts det här läsåret och som har lett till föräldraprotester och elevstrejk. I skolan måste också antalet matbeställningar anpassas, enligt tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen.
I förskolan hotas stödresurser. Vilka barn som behöver egen personal ska ses över och ordinarie personal med kunskaper i stora invandrarspråk ska tas in för att ersätta den särskilda modersmålsträningen.
Inom individ- och familjeomsorgen ska färre ungdomar placeras i familjehem och i köpt vård och biståndbesluten för personer med psykiska funktionshinder ses över. En del av dom berörda får istället arbetsträning och annan dagverksamhet inom den statliga storstadssatsningen i Biskopsgården.
Stadsdelsnämnden i Biskopgården tar ställning till planerna den sjätte maj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".