Mycket hopp ställs till lokala förhandlingar.

Förhoppningar inför vårdförhandlingar

På torsdagen börjar de lokala vårdförhandlingarna mellan Vårdförbundet och Västra Götalandsregionen och efter den besvikelse som följde det centrala avtalet efter vårdstrejken i våras ställer många nu sin förhoppning till den lokala avtalsrörelsen.

Hittills är fyra lokala vårdförbund klara med sina lokala avtal. Avtalen har gett en lönenökning på omkring tio procent på två år vilket är tre procent mer än det centrala avtalet. Vad som väntar för Västra Götaland återstår dock att se.

Vårdförbundet i Västra Götaland kommer förhandla om ett lokalt kollektivavtal med regionen, sedan kommer respektive sjukhusområde att träffa lokala överenskommelser.

Sedan ska det också förhandlas i 49 kommuner och i större städer som Göteborg kommer det även bli förhandlingar på stadsdelsnivå.

I det centrala avtalet hamnade lägstalönen på 21 100 och den har inte höjts i något av de lokala avtalen som har tecknats lokalt hittills. Nattarbetstiderna kommer att vara en prioriterad fråga när förhandlingar ska ske i Västra Götaland.

– Det blir för många pass på en månad för att du ska kunna vila upp sig mellan arbetspassen ordentligt, säger Marina Olsson, vårdförbundets ordförande i Västra Götaland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista