Stödcenter ska mildra oro i Floda

Efter att en 19-åring från Floda som drabbats av meningokocker avled under onsdagen har en oro spridit sig bland de boende i samhället. Därför har POSOM, psykiskt och socialt omhändertagande, öppet för att ge stöd.

I onsdags avled en 19-åring från Floda efter att ha drabbats av meningokocker och två andra har under sommaren drabbats av sjukdomen men de båda kunde behandlas.

Händelsen oroar många boende i Floda och därför har stödcentret POSOM, psykiskt och socialt omhändertagande, öppet på Floda församlingshem.

Gustav Andersen, pastor i Missionskyrkan i Floda, är med i POSOM och han säger att det är ett hårt tryck på vårdcentralerna och att en bakjour. 

Runt hundra fall av sjukdomen meningokocker också kallat epidemisk hjärnhinneinflammation brukar rapporteras i Sverige årligen. De senaste åren har mellan sex och tolv fall av meningocker rapporterats i Västra Götaland och dödsfall är ovanligt i samband men den här sjukdomen.

Sjukdomen överförs via saliv och några symptom är akut feber och muskelvärk. Det är viktigt att det finns stödcentrum som posom som man kan vända sig till när något sådant här inträffar tycker 20-åriga Tiffany Johansson från Floda.

– Om något skulle hända igen så, säger Tiffany Johansson. Hon tror att ungdomar vill prata med kuratorer om de behöver stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista