Äldre invandrare klarar språket

Äldre personer med invandrarbakgrund i stadsdelen Lundby i Göteborg klarar kommunikationen med kommunen till största delen på svenska. Det visar en ny kartläggning.

I Göteborg finns en uttalad politisk vilja att de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst ska få mer av omsorgen kopplad till det egna modersmålet.

Nu visar en undersökning i Lundby att de allra flesta trots allt klarar kommunikationen på svenska. I Lundby finns nästan 1000 pensionärer födda i utlandet och 180 av dem är över 80 år. Tidigare undersökningar har visat att det finns 16 olika modersmål bland omsorgstagarna på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Men den nya kartläggningen visar att de flesta både förstår och talar svenska. Dessutom finns det nästan alltid personal som talar omsorgstagarnas modersmål. Ibland kan det dock uppstå problem i kommunikationen med vissa eftersom personal med rätt språk finns på ”fel” arbetsenhet.

Detta gäller framför allt personer som har finska, persiska, bosniska, kroatiska, serbiska eller tyska som modersmål. Nu läggs ett förslag om ett mer individanpassat arbetssätt så att man tar större hänsyn till språket i vårdinsatserna - när det verkligen behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista