De får fiskerinäringens "Nobelpris"

Forskaren Mats Ulmestrand, från Lysekil, blir en av de som vinner fiskerinäringens ”Nobelpris” Kungsfenan i år. Vinnarna utsågs i Göteborg idag och Mats Ulmestrand får 200 000 kronor i kategorin Hållbar fiskenäring.

Priset får han för sitt arbete med utveckling av selektiva redskap, alltså redskap som gör det möjligt att rikta fisket mot en viss art och storlek. De två italienska kockarna Moreno Cedroni och Mauro Uliassi får dela på 300 000 kronor i kategorin Maritim Gastronomi. Kockarna är verksamma på var sin restaurang i staden Senigallia och behärskar teknik och råvaror till fulländning, enligt juryn.

Utöver dessa huvudpriser utdelas också Årets Skarpsill. Det är juryns speciella pris för innovatörer och entreprenörer med skarpt nytänkande och går i år till Svenska Fiskhandelsförbundet. Prissumman är på 30 000 kronor.

Prisutdelningen hålls i Göteborg den 30:e oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista