Rekordmånga bygglov överklagas

Just nu står ett helt års byggproduktion i Göteborgs stad stilla på grund av att så många bygglov har överklagats till högre instans.

Det handlar om bygglov för 2 000 bostäder som har överklagats av grannar och kringboende. Som det är i Sverige idag kan man överklaga ett bygglov som tagits i Byggnadsnämnden ända upp till regeringen och regeringsrätten.

Det tar ofta lång tid att slussa överklagandet hela vägen och inte sällan fördröjs enskilda byggprojekt i åratal. Owe Nilsson, fastighetsnämndens socialdemokratiske ordförande, säger till Västekot att han räknar med att det vid årskiftet kommer att ha överklagats nästan 2 500 bostäder i Göteborgs stad.

Därmed blir 2008 något av ett rekordår när det gäller antalet bostäder vars bygglov har överklagats. Owe Nilsson vill ha ett annat system för överklaganden till högre instans, och han sneglar på Norge.

– Där kan man överklaga till länsstyrelsen men vill man gå vidare får man bekosta det själv, säger han.

– Kan vi få ett sådant system i Sverige skulle jag välkomna det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista