Nu slipper busschaufförerna i Göteborgstrafiken hantera kontanter ombord.

Slutbetalat på bussen

Från och med idag måndag kan man inte köpa biljett av chauffören ombord på bussarna i Göteborg. Det är en efterlängtad förändring bland busschaufförer och deras fackliga företrädare.

Sen ett år går det inte att lösa biljett på spårvagnarna och nu upphör alltså hantering av kontanter även på bussarna i Göteborg , Mölndal och Partille.

Efter att en busschaufför i Göteborg i början av året utsattes för ett rånförsök utfärdade Kommunal ett tillfälligt skyddsstopp av kontanthanteringen på bussarna. Det snabbade på införandet av det permanenta stopp av kontanthanteringen på stadsbussarna som nu trätt i kraft. Men det dröjer till senast december nästa år, 2009, tills det blir kontantstopp på alla Västtrafiks fordon.

Till skillnad från på spårvagnar kommer det inte finnas några myntautomater ombord på bussarna utan passagerarna måste antingen köpa enkelbiljett i förväg på något försäljningställe eller lösa SMS-biljett.  

Enkelbiljetter kan köpas på de försäljningsställen som finns, antingen som en pappersbiljett som gäller från köptillfället eller en ny slags förköpsbiljett som man stämplar när man stiger ombord.

Längre fram kan det bli möjligt att betala sin kollektivresa med sitt bankkort, direkt på fordonet. I Skaraborg har Västtrafik just inlett ett försök med att betala med kort på bussar, precis som man kan i affärer - och det fungerar än så länge bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista