Oväntade studenter ökar trycket på bostäder

Trycket på studentlägenher och rum i Göteborg är stort inför terminsstarten. Och under de närmsta veckorna kan hundratals nya studenter anlända som man inte riktigt räknat med. 

Det är studenter utanför EU-området som kommer i sista minuten bland annat beroende på att det tar tid att få visum.

Trots att Göteborg byggt bort de värsta köerna till studentlägenheter och studentrum har det spridit sig en viss oro i Göteborgs studentvärld även denna terminstart.

Inte minst gäller detta när det handlar om en del utländska studenter som man inte vet om de dyker upp eller inte.

Mats Edwardsson, chef på studentavdelningen vid Göteborgs universitet, tror att en del av den här ovetskapen beror på viseringsbyråkratin. Han säger till Västekot att studenter utanför EU kan få vänta länge på klara papper.

Och beroende på hur många av dessa studenter som får visering så kan man få ett akutbehov på många hundra rum eller lägenheter som kan vara mycket besvärligt att ordna fram.

Däremot tror Mats Edvardsson att problemet med utländska studenter löser sig till 2010. Då kommer det att kosta över 200 000 per läsår i terminsavgift om man kommer som student till Göteborg och bor utanför EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista