Semesterdrickare hör av sig.

Semesterdrickare söker hjälp

Systembolaget slog i år rekord i försäljning under juli månad  med åtta procent. På Nordhems-kliniken märks ökningen av och många semesterdrickare hör av sig och är oroliga för sitt drickande.

Försäljningen av öl och vin i Sverige ökar. Under juli månad slog systembolaget rekord i sin försäljning med åtta procent. Bland annat så såldes 23 miljoner flaskor vin och 49 miljoner liter öl.

På Nordhemskliniken i Göteborg märks det att konsumtionen ökar under semestertider. Kliniken är Västsveriges största mottagning när det gäller alkoholfrågor.

– I år tycker vi nog att det har ökat ännu mer, säger Ingela Clase, chef för Nordhemskliniken i Göteborg.

Hon anser att det har varit många som sökt hjälp efter lådvinets införande. Många ringer och är dåliga. De ska börja jobba på måndag och förstår inte varför de mår så dåligt.

De som vill ha hjälp kan komma till kliniken och få ett så kallat varningssamtal med en läkare för att bli medveten om situationen och vad den kan leda till. Många avskräcks när de hör att de kan bli inlagda eller att deras drickande kan få andra konsekvenser säger Ingela Clase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista