Högljudda fåglar fortsätter irritera

De rättsliga turerna kring den högljudda papegojan Girli i Lerum fortsätter. Tidigare i somras upphävde Länsstyrelsen bland annat förbudet för papegojan att vara ute på helger. Nu har både grannarna till fågelägaren och Miljö- och byggnadnämnden överklagat till Miljödomstolen.

Det hela började för sex år sedan då grannar klagade till kommunen att en fågelägare i Lerum hade ett stort antal burfåglar av arten parakit i trädgården som störde för mycket.
Kommunen beslutade att fågelägaren skulle flytta sina fåglar längre bort från grannarna, att hon fick ha en viss komposition av fåglar och inte fler än de 40-tal hon hade. Om hon bröt mot detta skulle ett vite finnas. De beslöt även att en amazonpapegoja inte fick vara ute på helger och högst två timmar per dygn på vardagar mellan 8 och 19 annars fanns ett vite även där.
Ägaren överklagade till Länsstyrelsen som tyckte att överenskommelsen mellan fågelägaren och kommunen var bra och att vitet och dom tvingande besluten inte längre behövdes och upphävde därför båda.
 Nu har grannar överklagat till Miljödomstolen att papegojan får vara ute och att vitesföreläggandet tagits bort.
 På miljö- och byggnadsnämnden hoppas man att miljödomstolen ska ta ett beslut i ärendet så att kommunen får en klarhet i hur liknande fall ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista