Hög kvalitet på kommunal mat

Maten som serveras på skolor och äldreboenden i Göteborg är bra. Men den kan bli bättre. Det visar en färsk rapport.

Men att satsa på varm istället för kall mat i hemtjänsten är inte alldeles enkelt, anser konsulterna.

De konsulter som kartlagt kommunens mat i Göteborg säger i en första rapport att de är överraskade av kvaliteten och variationen. Allra bäst är maten på gymnasieskolorna, men även på äldreboenden är den bättre än sitt rykte, säger konsulterna som provsmakat och kontrollerat näringsvärden.

Men det finns också kritik.Vissa får skollunchen serverad för tidigt på dagen, långt ifrån alla kan välja mellan två rätter och konsulterna är kritiska till den ibland långa varmhållningen. Mat bör helst ätas inom en timme och får inte bli kallare än 60 grader. Det ställs höga krav på hygien och transporter, slår konsulterna fast.

Det här krånglar till det lite för kommunledningen som blivit ganska överens om att det inom hemtjänsten ska gå att välja mellan kall och varm mat.

Idag går veckopaket ut med kyld mat i 14 stadsdelar, medan det serveras varm mat i sju stadsdelar.

Frågan är vad valfriheten får kosta - för höga krav kan betyda höga kostnader. Men kommunledningen markerar nu ändå att den vill snabba på processen med ett fritt val, även om det är oklart när det kan bli verklighet.

Konsulterna ska nu jobba vidare och se närmare på kommunens inköpsrutiner och arbetssätt - och hur andelen ekologiska och närproducerade livsmedel ska kunna öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista