Skyddsjakt på varg vid Kungälv

Länsstyrelsen vill skjuta varg i Bredfjällsreviret norr om Kungälv och ansöker nu hos naturvårdsverket om skyddsjakt

Sedan midsommarhelgen har en varg orsakat åtta angrepp på fårbesättningar inom Bredfjällsreviret norr om Kungälv.

Reviret är det fårtätaste i landet och inget tyder på att vargen kommer att upphöra med angreppen. Därför vill länsstyrelsen att Naturvårdsverket ska bevilja skyddsjakt på en varg i området.

I påskas konstaterade länsstyrelsen att det fanns ett revirmarkerande vargpar som rörde sig inom ett område från riksväg 44 i höjd med Lilla Edet till Kungälv i söder och mellan Göta älv och E6:an.

Mycket tyder på att det är en och samma varg, den så kallade alfahannen, som tar fåren. Det är viktigt att det är rätt varg som blir avlivad enligt länsstyrelsen.

Naturvårdsverket ska nu pröva frågan om skyddsjakt och hur den ska gå till.

Vid angreppen har länsstyrelsens besiktningsmän förutom besiktningen varit behjälpliga med uppsättning av akutstängsel, lapptyg och information om förebyggande åtgärder. Prover för DNA-analys har tagits från bettytor och skickats till Viltskadecenter, för att analyseras om behovet finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista