Göteborg utreder om vissa utsatta personalgrupper kan få slopad karensdag.

Utsatta kan få slopad karensdag

Göteborgs kommun utreder nu om karensdagen kan tas bort för kommunanställda som är särskilt utsatta för smittsamma sjukdomar.

Sjukdomar som vinterkräksjukan gör att kommunledningen vill veta vad det kostar att ta bort karensdagen för särskilt utsatta personalgrupper.

Med bibehållen lön under karensdagen i sjukförsäkringen skulle man undvika sjuknärvaro i till exempel förskolan när en smitta bryter ut.

Men det visar sig nu att kommunens tjänstemän inte kan svara på vilka personalgrupper som är särskilt utsatta, eftersom kommunen inte för statistik över sjukdomsorsaker.

Att låta all skol- och vårdpersonal slippa karensdagen - sammanlagt 14 000 anställda - blir inte det undantag från regeln som politikerna tänkt sig.

Därför ligger frågan just nu på is och kommunledningen i kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation hoppas istället kunna vaska fram vilka miljöer som är viktigast att komma åt när det gäller smittspridningen.

Inom sjukvården i regionen finns en policy som säger att den som arbetar nära särskilt utsatta patienter kan stängas av med bibehållen lön om det finns en smittorisk.

Det är nu upp till kommunpolitikerna att avgöra om Göteborg ska få liknande regler och i så fall för vilka verksamheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista