Allt fler spädbarn får sneda skallar. Foto Hasse Holmberg/Scanpix

Fler spädbarn med sned skalle

Rådet att låta spädbarn sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har lett till att de istället riskerar att få sned nacke, platt huvud och försenad rörelseutveckling.

Det framgår av en doktorsavhandling vid Göteborgs universitet, som sjukgymnasten Anna Öhman har gjort.

Anna Öhman har gjort en realtivt liten studie med 122 undersökta spädbarn mellan 2 månader och ett och ett halvt år.
Men hennes forskning får stöd av betydligt större amerikanska och holländska undersökningar som bekräftar att det verkar finnas ett samband mellan kampanjen på nittiotalet om att barn ska sova på rygg och ökat antal platta skallar som följd. 
Många nyblivna föräldrar låter barnen ligga jämt på rygg också när de är vakna. Att många bebisar tillbringar mycket tid i flyttbara bilbarnstolar med hårda nackstöd kan också spela in.

Amerikanska sjukgymnastförbundet gick häromveckan ut med nya råd till föräldrar att lägga sina spädbarn på mage varje gång de vaknar, ätit eller bytt blöja.
Bebisar som bara ligger på rygg när de är vakna får dessutom en försenad rörelseutveckling med sämre huvudkontroll och ökad risk för sned nacke.

Barn som fortsätter att bara ligga på nacke eller ena sidan under första levnadsåret riskerar att få ett snett ansikte när de blir större, men Anna Öhmans undersökning visade att samtliga friska barn i hennes kontrollgrupp, snabbt blev av med sina sneda skallar när föräldrarna började låta dem leka på mage.

Reporter Johan Bergendorff Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista