Arbetsmiljöbrott prioriteras bort

Arbetsgivare som misstänks för brott i samband med arbetsplatsolyckor kan komma att gå fria på grund av besparingar. Åklagare prioriterar bort de fall som inte bedöms vara så allvarliga.

De åklagare som jobbar med arbetsmiljöbrott tvingas på grund av besparingar och mindre bemanning till hårda prioriteringar, säger arbetsmiljöåklagaren Jörgen Lindberg.

Redan förra året var avdelningen för arbetsmiljöbrott i Göteborg dåligt bemannad men eftersom inga vikarier heller satts in under sommaren växer högarna med outredda olyckor.

Arbetsplatsolyckor som det kan ligga brott bakom men som inte bedöms vara så allvarliga att någon blivit handikappad läggs nu åt sidan. Samtidigt är två åklagare föräldralediga utan vikarier och Jörgen Lindberg säger att det idag är på gränsen att han kan säga att han klarar av sitt jobb.

– Den situation vi har nu kan inte vara för lång tid för då tycker jag inte att vi klarar uppdraget, säger Jörgen Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista