Ahmad fick inte överföra pengar

En man med förnamnet Ahmad fick inte föra över pengar via Scandiabanken då hans namn var terroriststämplat. Banken hänvisar till en sanktionslista utskickad av EU som man anser att man måste följa.

Att heta Ahmad innebär att misstänkas för terrorverksamhet av Skandiabanken. Det drabbade Ahmad från Lindome när han skulle göra en utlandsinbetalning via Skandiabanken.

Transaktionen stoppades av banken som hänvisar till en sanktionslista utskickad av EU som man anser att man måste följa. Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen om mannen är diskriminerad.

Det var i juli som Ahmad inte fick köpa en reservdel till sin tryckkokare från Tyskland via Skandiabanken. Hans förnamn är terroriststämplat. Skandiabanken stoppade överföringen på 28 euro som reservdelen kostade. När Ahmad tog bort sitt förnamn gick transaktionen igenom.

Han kontaktade då banken som bekräftade att förnamnet var boven. Lindomebon anmälde banken till diskriminerings-ombudsmannen, DO, eftersom han anser att enbart religiös tillhörighet inte ska vara grund för terrormisstanke.

– Jag vill göra en kraftig markering och hoppas att DO tar upp saken, säger Ahmad till Västekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista