Många av de svenska bilarna är miljöbovar enligt studie.

Svenska bilar värst i Europa

De svenska bilarna är fortfarande en av Europas värsta miljöbovar visar en studie från en europeisk miljöorganisation där svenska Naturskyddsföreningen ingår.

Sverige har länge varit sämst i utsläppsklassen inte minst på grund av att många gamla bilar rullar i Sverige och för att många stora, tunga bilar säljs.

Men Sverige går åt rätt håll. 2007 minskade snittbränsle-förbrukningen för nya bilar i landet mer än i något annat EU-land vilket är en minskning med 3,8 procent.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, tycker att regeringen alldeles för mycket slår sig för bröstet om miljöbilspremien och andra åtgärder för att öka försäljningen av miljöbilar. De nya siffrorna visar att andra krafttag behövs, anser han.

– Vi tycker att det är viktigt att regeringen i höstbudgeten tar initiativ till en registreringsskatt, en koldioxidbaserad försäljningsskatt för att styra försäljningen av nya bilar, säger Mikael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista