Varghona med valpar klarar sig

Natten till onsdagen sköts varghannen i Bredfjällsreviret som tros ha dödat ett 80-tal får i området kring Bredfjället sedan midsommar. Den ensamma honan och de små valparna kommer trots detta att klara sig tror viltbiologen Olof Liberg.

I Bredfjällsreviret finns en ensam hona och hennes små valpar efter att varghannen som dödat omkring 80 får har skjutits. Viltbiologen Olof Liberg säger att de har haft en hel del liknande fall tidigare då små valpar klarat sig efter att en av föräldrarna försvunnit under sommaren.

– Det här är ju rätt sent på sommaren ändå så jag skulle tro att det är en god chans att honan klarar av att försörja de här valparna, åtminstone de flesta av dem, säger Olof Liberg.

Troligen kommer en ny hanne att söka upp den ensamma honan men detta kan dröja. Han kan komma från de in-tilliggande reviren, från andra delar av landet eller från Norge.

Valparna stannar hos honan i ett till tre år och sedan letar de unga honorna upp nya revir där de lever ensamma först medan de unga hannarna letar efter en ensam hona. Enligt Olof Liberg är det oklart om varghonan kommer att ta över varghannens beteende med att riva får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista