Hovrätten fastslog dom om skolbrand

Idag kom hovrättens dom mot en av de 16-åriga pojkar som orsakade branden på Kristinedalsskolan i Stenungsund på Nyårsafton. Tingsrättens dom för allmänfarlig vårdslöshet till 40 timmars ungdomstjänst står fast.

I juni dömdes de båda 16-åringarna i Uddevalla tingsrätt. Den ene för skadegörelse och allmänfarlig vårdslöshet till ungdoms-vård och 50 timmars ungdomstjänst. Den andre enbart för allmänfarlig vårdslöshet till 40 timmars ungdomstjänst.

Ingen dömdes för grov mordbrand då det inte helt klart hade bevisats att pojkarna insett ”att det genom inkastandet av en antänd fyrverkeripjäs i skolentrén uppstod en avsevärd risk för att detta förorsakade en brand med fara för omfattande förstörelse”. Inte heller har åklagaren kunnat visa att pojkarna visste att det stod en soffa innanför entrén där elden troligen tog fart enligt tingsrätten.

En av de 16-åriga pojkarna, han som enbart dömdes för allmänfarlig vårdslöshet, valde alltså att överklaga sin dom till hovrätten. Hovrätten liksom tingsrätten menar att det saknar betydelse att pojken sprang från platsen innan fyrverkeripjäsen slängdes in i skolan. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom på 40 timmars ungdomstjänst för allmänfarlig vårdslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista