"Ung 116" samarbetar bland andra med Röda sten.

Brottsförebyggande arbete får pris

Projektet ”Ung 116” som bland annat jobbar med att minska klottret i Göteborg får pris av brottsförebyggande rådet, BRÅ, för sitt goda brottsförebyggande arbete. Det unika med projektet är att man har en social aspekt och inte bara ser klotter och graffiti som en kriminell handling tror socionom Daniel Andersson.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har delat ut pris till projektet ”Ung 116” i Göteborg som bland annat jobbar med att minska klottret i staden. De jobbar med ungdomar utifrån aspekten att de har behov av att uttrycka sig och arbetar med kreativa verksamheter.

Exempelvis startar de samarbeten med exempelvis Röda sten och andra konst- och kulturinstitutioner där ungdomarna själva får välja vad de vill syssla med. De jobbar då inte med graffiti i fokus utan med kreativitet och skapande.

Dessutom arbetar de med socialtjänsten och rättväsende kring de som åker fast, exempelvis minderåriga, och försöker lotsa in dem i annan kreativ verksamhet. ”Ung 116” jobbar enligt Daniel Andersson med två poler. Dels de som ser graffiti som en konstform och dels de som tycker att det är ren skadegörelse.

– Däremellan verkar vi då i det fältet och det är väl det som har lyckats, säger Daniel Andersson.

Han tror att de kommer att se resultat på sikt men påpekar att de inte arbetar med att bekämpa graffiti eller klotter utan arbetar för att minska skadegörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista