Tre sjuka av svampförgiftning

Tre personer har på knappt en vecka tagits in på intensivvård för svampförgiftning vilket är mer än vanligt. Det är lätt hänt att förväxla svamp men kan vara livsfarligt och överläkare manar till försiktighet vid ätande av okänd svamp.

På knappt en vecka har tre personer med svampförgiftning tagits in på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska. De kommer från olika delar av sydsverige men har hamnat här för att ha nära till levertranplantation om det visar sig bli nödvändigt.

Av de hundratals svampförgiftade svenskar som söker sjukhusvård varje år behöver en handfull behöver intensivvård i respirator och nu plötsligt tre på en gång.

– Två utav dem har bättrats, den tredje patienten har inte varit här så pass länge än så att vi kan säga riktigt hur det går för den, säger Bengt-Åke Henriksson, överläkare för Sahlgrenskas intensivvård.

Levern kan slås ut
En person som har ätit giftig svamp brukar inom tolv timmar få magvärk och svår diarré och inom ytterligare några dygn kan levern vara så pass förgiftad att den helt slås ut och det enda som återstår då är levertransplantation.

Dock kan det vara svårt att få tag på en lever. I Göteborg genomförs omkring 70 levertransplantationer om året och det är brist på organdonatorer. Enligt förgiftningexpert Kai Knudsen är det sannolikt vit flugsvamp eller lömsk flugsvamp som personerna har fått i sig.

Vissa är extremt farliga
Det räcker med att man äter en enstaka svamp för att man ska bli allvarligt sjuk och svamparna vit flugsvamp eller lömsk flugsvamp är extremt giftiga enligt Kai Knudsen. Han fortsätter att ge rådet att inte ens slicka på en kniv som använts för att ha delat någon av dessa svampar. Det kan vara livsfarligt att förväxla svampar vilket måste ha skett här.

– Vit flugsvamp kan förväxlas med vanliga champinjoner och lömsk flugsvamp kan förväxlas med olika musseroner, säger Kai Knudsen.

Överläkare Bengt-Åke Henriksson ser allvarligt på det som har hänt och tycker att det behöver komma ut mer information om farligheten i att äta viss svamp. Han slutar med att ge rådet att aldrig chansa utan alltid veta vad det  är för svamp man äter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista