Saab stoppar bilbygge i tio dagar

Saab Automobile stoppar produktionen på fabriken i Trollhättan i minst ett tiotal dagar under hösten. Det görs bland annat inom ramen för den flextid som råder för personalen.

Stoppen görs dels i form av rena stoppdagar och dels inom ramen för den flextid som råder för personalen.

På tisdagen meddelade företaget att minst fem stoppdagar planerats under hösten, med start i slutet av september.

Dessutom används flextiden så att inga bilar ska byggas på fredagar i september, men även för att stanna produktionen senare i höst.

– Vecka 44 blir det helt stopp, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metall-klubben på Saab, till tidningen TTELA.

Både stoppdagar och flextid kommer att användas i det fallet.Enligt facket var beskedet om stoppdagar ingen större chock, men kom ändå oväntat för många av de anställda.

– Det är klart att det känns kymigt, säger Åkerlund.

I förra veckan blev det känt att Saabs ledning planerar att lägga ner ett av fabrikens två skift i december. Förhandlingen med facket om detta har ännu inte inletts.

Bakgrunden till åtgärderna är att företaget behöver anpassas till den minskade försäljningen av bilar. Samtidigt överväger Saab möjligheten att ”ta hem” arbetsuppgifter som nu är utlagda på andra företag. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".