EU:s torskförslag gammal skåpmat

Henrik Svenberg vid Fiskeriverket anser det förslag som EU-kommissionen presenterade tidigare i veckan för att rädda torskbestånden i bland annat Kattegatt, Skagerack och Nordsjön, är gamla idéer som marknadsförs igen.
Förslaget går i korthet ut på att fångskvoterna minskar och att det ska bli svårare att få upp dem vid förhandlingar mellan ländernas fiskeministrar, vilket är fallet idag. Dessutom föreslås nya rapporteringskrav samt nya villkor för vägning och transport av landad torsk. Men det här handlar om samma begränsningar som kommissionen tidigare velat införa, men inte lyckats få igenom hos ministerrådet, säger Henrik Svenberg till Radio Halland, och han tonar ner intrycket man kan få av att EU-kommissionens senaste plan innehåller några nya, offensiva grepp för att rädda de kollapsande torskbestånden i bland annat Skagerack och Kattegatt. Hans förhoppning är inte heller stor för att kommissionen denna gång ska få igenom sitt förslag hos ministerrådet, efetrsom man inte lycktas med det tidigare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".