Reaktorstopp drabbar cancervård

Cancerpatienter vid Sahlgrenska sjukhuset kan tvingas vänta på viktiga undersökningar i upp till fyra veckor. Detta beror på en stängd kärnkraftsreaktor i Holland.

En stoppad kärnreaktor i Holland kan medföra att sjukhus i bland annat Sverige måste uppskjuta vissa undersökningar av cancerpatienter.

Orsaken är att det holländska stoppet vållar brist på en radioaktiv isotop.

Kärnreaktorn i holländska Petten stoppades 25 augusti efter upptäckten av en luftbubbla. Reaktorn är en av tre i Europa som levererar grundämnet molybden, för tillverkning av en radioaktiv isotop som används inom sjukvården. De två andra reaktorerna är just nu stängda för service.

Isotopen, som kallas teknetium, används för att ställa cancerdiagnoser. En undersökning med teknetium kan visa om en tumör spritt sig. Isotopens radioaktivitet halveras på bara sex timmar, vilket gör den lämplig att använda i vården.

Sahlgrenska försöker nu hitta någon leverantör utanför Europa. Tills vidare planerar sjukhuset att göra en hård prioritering bland de patienter som behöver undersökas med teknetium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".