Kommunen vill underlätta borgerlig vigsel

Kommunen slår nu vakt om möjligheten att gifta sig borgerligt på lördagar i Göteborg, sen tingsrätten gjort klart att man bara tar hand om förrättningar på vardagar.
Sen årsskiftet kan man inte längre vända sig till tingsrätten om man vill gifta sig borgerligt eller ingå partnerskap på en lördag. Förra året var det 1080 par som gifte sig borgerligt och 600 av paren valde att göra det på en helg . Tingsrättens lagman ställer bara upp på vardagar och på lördagar är det någon av kommunens särskilt förordnade vigselförrättare som får rycka in, det är nio politiker från samtliga fullmäktigepartier som turas om. Borgerliga vigslar är kostnadsfria för brudpar och partners och det är kostnaderna för administrationen kring lördagsvigslarna som tingsrätten inte vill ta längre och inte heller behöver ta enligt lagen. Det handlar om ett tiotal borgerliga vigslar varje lördag - särskilt många nu på vårkanten - och för att behålla servicen har kommunen nu inrättat en liten organisation på stadskansliet. Det vanligaste är att lördagsvigslarna sker privat i bostaden, på en privat fest, på Liseberg eller Vinga, men det går fortfarande att gifta sig en lördag i tingsrättens lokaler, om man så önskar. Någon kommunal budget för lördagsvigslarna finns inte, men det kommer kommunstyrelsen att besluta om inom kort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".