Fiskeriverket förvånat över stark kritik

Axel Wenblad, generaldirektör på Fiskeriverket är mycket förvånad över Yrkesfiskarnas kritik mot beslutet att tillfälligt stoppa handeln med fiskerätter.

Yrkesfiskarna hävdar genom sin ordförande Henrik Svenberg att beslutet är omdömeslöst och kan leda till att fiskare går i konkurs. Beslutet innebär att fiskerätten inte följer med båten när den byter ägare.

– Vi har ju fört diskussioner med yrkesfiskarna och med Svenberg i maj och vi har skickat ut remisser i juni, och då har de svarat ja tillsammans med andra remissinstanser. Så jag är förvånad över det här uttalandet nu. Antingen så har de olika upfatningar inom organisationen eller så har de ändrat sig, säger Axel Wenblad.

Beslutet är tillfälligt och ska gälla under några månader tills förändringarna inom fisket är genomförda.

– Vi har genomfört samma åtgärd i Östersjön i samråd med fiskets organisationer och där har vi varit helt överens om att det är en lämplig åtgärd så jag är förvånad över den här starka reaktionen, men jag får väl ta kontakt med Svenberg på måndag och diskutera direkt med honom, säger generaldirektör Axel Wenblad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".