Startklart för ny älvförbindelse

Regeringen satsar 200 miljoner kronor på att förbereda bygget av en tunnel under Göta älv ska kunna börja. Det blir också satsningar på att bygga ut vägförbindelserna till hamnen. Det berättade de fyra borgerliga partiledarna vid ett besök i Göteborg på torsdagen.

– Det är ju väldigt väldigt glädjande, för vi behöver projektera, vi behöver ta fram en arbetsplan och en bygghandling och då är det i runda slängar 200 miljoner vi behöver, säger Håkan Wennerström på Vägverket region väst.

När det gäller finansieringen av själva tunnelbygget räknar regeringen med att kommunerna och regionen ska vara med och finansiera bygget när det väl sätter igång 2010. Men om det innebär att det är helt bestämt att tunnelbygget delvis ska betalas med vägavgifter ville statsminister Fredrik Reinfeldt inte säga idag.

Det kom inget besked om en ny hamnbana, istället vill regeringen lägga 150 miljoner kronor på att bygga ut vägen till och från Göteborgs hamn, så att lastbilstransporterna kan köra utan problem. Idag är vägen tungt trafikerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista