Tuffare kontroll av pensioner

Kontrollen av kommunalrådens pensioner i Göteborg ska skärpas. Bakom står samtliga partier i kommunstyrelsen, utom socialdemokraterna.

Det har tagit tid för kommunens kvarnar att mala om kommunalrådens visstidspensioner, som är tänkta som en inkomstgaranti för politiker tills de hittar andra jobb eller går i ålderspension. Den som får nya inkomster får mindre pension.

Det som upprört sinnena är att det går att kringgå reglerna. Politiker med inkomster i egna bolag kan låta bli att ta ut lön från sitt bolag och istället leva på pensionen. Vinsten samlas på hög i bolaget och kan plockas ut långt senare.

Västekot har berättat om moderata kommunalrådet Lars-Åke Skager och folkpartisten Margita Björklund som i flera år haft inkomster i bolag utan att det påverkat pensionen.

Men enligt ett beslut i kommunstyrelsens arvodesberedning igår ska det bli stopp för det.

I kommande pensionsavtal med politiker ska det skrivas in att Göteborgs kommun har rätt att ta del av inkomstdeklarationer och årsbokslut i egen verksamhet.

Ett liknande beslut har redan fattats när det gäller kommunala chefer med visstidspension.

Bakom beslutet står samtliga partier utom socialdemokraterna, som menar att det inte får någon effekt.

Socialdemokraterna hävdar att kommunen redan har kontrollmöjligheter men saknar juridiska möjligheter att komma åt eventuellt fusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista