Universitetet låter fuskare gå fria

Göteborgs universitets styrelse tänker inte ta upp fallet med de två lektorer som lurat till sig flera hundratusen kronor från Förvaltningshögskolan.

Rektor Pam Fredmans och universitetets agerande efter att fifflet upptäckts har kritiserats hårt, både internt och i media.

Det var förra veckan det uppdagades att två lektorer vid Förvaltningshögskolan på Göteborgs universitet lurat sin arbetsgivare på över 200 000 kronor.

Detta genom att ta betalt för kurser som Västra Götalandsregionen beställt av universitetet och sen stoppa pengarna rätt ned i egen ficka. När Göteborgs universitet fick reda på vad som hänt valde personalansvarsnämnden att låta lektorerna gå, utan polisanmälan men med ett avgångvederlag bestående av sex månadslöner.

Anledningen var enligt rektor Pam Fredman att en anmälan och påföljande rättsprocess skulle ta för mycket resurser i anspråk, det var helt enkelt enklare att låta saken bero.

Detta beslut har fått kritik av flera namnkunniga personer inom universitetet som professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg och hans kollega Bo Rothstein som dessutom lämnar sin fakultetsnämnd i protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista