Kinesiska drakbåten kvar vid kaj

Den så kallade Drakbåten som tidigare var en flytande kinarestaurang kommer att ligga kvar vid Renovas kaj på Hisingen ytterligare ett tag.

Ägaren Johan Wang i Shanghai betalar regelbundet de kostnader som Göteborgs stad har för Drakbåten och därmed kommer båten inte att säljas eller huggas upp.
Redan 1991 kom båten till Göteborg.

Men försöket att driva flytande kinakrog slutade med att båten övergavs vid drömmarnas kaj i Gullbergsvass. Detta var för tre år sedan

Drakbåten förföll snabbt när både uteliggare och olika ungdomsgrupperingar mönstrade på utan sjömansbok och till slut ansågs den utgöra en potentiell fara för kringliggande verksamheter som Göta Älvbron.

Efter bogseringen över till Renovas kaj mittemot Drömmarnas kaj så började ägaren Johan Wang, efter påstötning från Göteborgs stad, att betala de kostnader som stan haft efter att båten belagts med kvarstad.

Wangs familj har uppenbarligen sentimentala själ till att inte göra sig av med den gamla restaurant och Drakbåten.Så nu reser Johan Wang till Göteborg från Shanghai ett antal gånger per år.Ser till att stan får sina pengar, och dricker sen kaffe med ansvarige tjänstemannen på trafikkontoret.

De två pratar lite stillsamt om båten och livet i största allmänhet och så rullar det på. Säkerligen ett bra tag till.

                                                         Tommy Johansson
                                                  tommy.x.johansson@sr.se