Arbetsförmedlingen fördelar om pengar

På torsdagen inleddes förhandlingar mellan regering och Arbetsförmedlingen om att omfördela pengar till dem inom bilindustrin som inom kort blir av med jobben.

I dagsläget har Arbetsförmedlingen Göteborg inga resurser att hjälpa dem inom bilindustrinsom inom kort blir arbetslösa. Men Arbetsförmedlingens chef i Göteborg Per Olsson är ändå hoppfull.

– Ja det är väldigt positivt om man kan få fram en bättre verktygslåda och en handlingsplan som skulle kunna möta detta, säger Per Olsson.

I den budgetproposition som lades för några veckor sedan ges klara besked. Arbetsförmedlingen ska satsa på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, alltså de som under en längre tid stått utan jobb.

För dem som nu är varslade inom bilindustrin och som kommer att förlora jobben i vinter, finns i dagsläget inga resurser åtminstone inte när det gäller marknadsutbildningar enligt Per Olsson.

Men idag, torsdag, inleddes diskussioner mellan Arbetsförmedlingen och departementens tjänstemän, diskussioner som handlar om att prioritera om de satsade pengarna. Hur snabbt det kan gå är oklart men Per Olsson är klar över vad som behövs.

– Min bedömning just nu är att vi skulle behöva insatser för dem som vill starta eget företag. Vi skulle behöva möjligheter att göra en del utbildningsinsatser när det gäller yrkesutbildningar riktade mot bristyrken. Och vi skulle behöva göra en del insatser på praktiksidan.

När kan vi se resultat av det?

– Ja det vågar jag inte svara på, men det är ju inte så att vi har hur mycket tid som helst, utan det måste gå relativt snabbt naturligtvis, säger Per Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista