Inga statliga pengar till stödpaket

Det stora ansvaret för vad som ska hända med de som varslas från sina jobb på Volvo ligger hos Volvos ägare och några statliga pengar till ett särskilt stödpaket är inte aktuellt.

Det sade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i riksdagen på fredagen.

Enligt Littorin måste företagen ta ansvar för pensionsavgångar och utbildningspaket.

Västra Götalandsregionen överväger att gå in med ett särskilt stöd på 200 miljoner kronor. Regionen skulle enligt planerna stå för halva summan och resten delas mellan regering, andra parter och företagen.

Sven-Otto Littorin hänvisar regionen till de två samordningsmän, som regeringen tillsatte på torsdagen.

Och vid bilmässan i Paris utlovade näringsminister Maud Olofsson totalt 450 miljoner kronor årligen till fordonsforskning.Men det blir inga pengar till den akuta krisen.

Näringsministern träffade representanter från både AB Volvo, Saab Automobile och Volvo Personvagnar samt deras ägare, General Motors och Ford.

Totalt handlar det om en höjning från årets anslag med 30 miljoner kronor, och ett villkor är att industrin att ställer upp med lika mycket.

Precis som kollegan Sven-Otto Littorin menar Maud Olofsson att industrin har ett ansvar och att staten inte kan ta på sig mer kostnader för att hjälpa företagen ur den akuta krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista