Tre inför rätta för skott i Gårdsten

På fredagen inleddes rättegången om den skottlossning som ägde rum i Gårdsten i början på maj och som bland annat av åklagare, betecknas som startskottet på sommarens alla skjutningar.

Tre unga män är åtalade för ett antal olika brott, som vapenbrott, grov utpressning och försök till mord.

– Det är ju ett femtiotal skott som skjuts mot två olika grupperingar och eftersom det är på kvällen i ett tättbebyggt område så är det ju inte bara de inblandade som kan råka illa ut, utan även de i omgivningen som ligger väldigt farligt till, säger Bengt-Olof Berggren.

Konflikten handlar enligt åklagare som vem som ska styra över vissa delar av stan och indirekt vem som har ansvar för narkotikahanteringen.

Två av de tre åtalade erkänner bara vapenbrott och olovligt innehav av kniv och att två av dem var på platsen vid skottlossningen i Gårdsten. Ingenting annat.

Och efter händelsen i Gårdsten i maj så sköts det vid ett tiotal tillfällen i Göteborg:

– Jag hörde en ganska lysande beskrivning av någon som beskrev detta som skotten i Sarajevo, det här var det utlösande, säger Bengt-Olof Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista