Sveriges Radio granskar

Färre församlingar i Göteborgs stift

Antalet församlingar i landet blir allt färre, och bara här i Göteborgs stift kommer minst 10 församlingar att försvinna efter kyrkovalet nästa år. Orsaken är att Svenska Kyrkan har svårt att hitta människor som vill engagera sig ideellt i sina församlingar.

– Människor har svårt att få tiden att räcka till, att ta ansvar för ideella organisationer och trossamfund, säger Sabina Björk som är handläggare på Svenska Kyrkan i Göteborgs stift.

Omorganisationsplaner bakom förändringen
Redan nu är det klart att tio församlingar bland annat på Hisingen och i Lysekilstrakten, kommer att försvinna. Men innan året är slut kan det bli tal om förändringar i ytterligare närmare tio fall, när Svenska Kyrkan nu ser sig tvingad att omorganisera för att behålla en livaktig kyrka.

I många fall stavas förklaringarna bristande engagemang och befolkningsunderlag, och när nu församlingar slås ihop för att kunna överleva innebär det att kartorna kommer att ritas om rejält i stiftet.

Fler förändringar efter kyrkovalet
Mer än var fjärde svensk församling har försvunnit under 2000-talet och efter kyrkovalet nästa år kommer ytterligare cirka 250 av 1800 församlingar att försvinna. Det visar en sammanställning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

I många fall väcker det starka känslor när församlingar med en lång historik nu tvingas slå igen, säger Sabina Björk, som ändå tror att det kan komma något gott ur den här stora omorganisationen som Svenska Kyrkan går igenom nu.

– Det är en process som är både slitig för dem som går in i den, det är jättemycket känslor inblandade i det här, men jag tänker också att det faktiskt är nyttigt för kyrkan att titta och se, vad har vi för organisation, hur ser indelningen ut eller kan vi göra på ett annat vis för att få ett bättre innehåll i kyrkans verksamhet, säger Sabina Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista