Minskat byggande i Göteborg

Byggindustrin i Göteborgsregionen drabbas hårt av lågkonjunturen. Bygginvesteringarna för nästa år minskar med tio procent enligt prognoser som Sveriges byggindustrier har gjort.

För nästa år spås nedgången på bostadsmarknaden i Göteborg bli mellan 35 och 40 procent och nedgången märks redan idag. Stockholms och Malmös region antas få endast någon procents minskning.

- Vi tenderar att få en djupare lågkonjunktur I Västsverige än i Malmö och Stockholm och det är framför allt på bostadssidan, det här vägs då upp av ökade investeringar i anläggningssektorn i infrastruktur bland annat.                     Det säger Anders Brendinger, regionschef för Sveriges byggindustrier.

Situationen i Göteborgs kunde vara ännu värre om det inte var för investeringarna i infrastrukturen för bland annat Partihallsförbindelsen och utbyggnaden av väg E 45 mot Trollhättan. 

- Det är den allmänna oron, den finansiella oron runt om i världen som gör att vi som hushållskonsumenter blir oerhört mycket mer försiktigare och det sätter sina spår när det gäller investeringsvilja och när det gäller vårt intresse av köp av nya bostäder.

Enligt Anders Brendinger kan det på kort sikt också innebära att sysselsättningsgraden i branschen minskar något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista